• Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Čo je to Európsky deň jazykov (EDJ)?

            Je to skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa od r. 2001 Európsky deň jazykov oslavuje každý rok 26. septembra.

             

            Prečo oslavujeme EDJ?

            Upriamujeme tým pozornosť verejnosti na význam výučby a učenia sa jazykov, aby sme lepšie porozumeli plurilingvizmu a interkulturalite.

             

            Vedeli ste, že...?

            • Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov

            • Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike

            • Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna alebo plurilingválna, t.j. ľudia rozprávajú alebo aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch

             • Znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.

             

            Žiaci našej školy sa tiež zapojili do osláv Európskeho dňa jazykov. Na hodinách anglického jazyka žiaci z viacerých tried absolvovali lingvakvíz, zameraný na európske krajiny a jazyky. Pomocou tohto kvízu si žiaci priblížili nevyhnutnosť osvojenia si cudzieho jazyka a zároveň si pripomenuli jedinečnosť a kultúrne osobitosti jednotlivých európskych krajín. Sme presvedčení, že žiaci našej školy budú myslieť perspektívne a uvedomia si, že kľúčom k poznaniu ostatných národov je zlepšiť svoj jazykový status.

          • Plenárne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať dňa 21.09.2023 o 15:15 hod v priestoroch školskej jedálne SOŠ strojníckej. Po jeho skončení sa budú konať triedne rodičovské združenia 1. ročníkov. Tešíme sa na Vás! 

          • Seminár eTwinning Poľsko

          • Aj naša škola sa zapája do programov vzdelávania prostredníctvom európskych podporných vzdelávacích organizácií.

            V dňoch 6. až 9. septembra 2023 sa náš kolega Jaroslav Hamár zúčastnil semináru týkajúceho sa platformy eTwinning, konaného pod záštitou Erasmus+ v poľskom meste Gdyňa. Táto platforma je miestom, kde sa môžu stretávať všetky strany v sektore vzdelávania a nájdu si na nej aktuality, rozhovory, publikácie, praktické rady a príklady, kurzy, ale aj partnerov pre školské projekty Erasmus+.

            Taktiež sa mal možnosť  pozrieť na vyvrcholenie súťaže odborných zručností mládeže „Euroskills Gdaňsk 2023“, kde okrem testovania iných zručností boli aj súťaže vo výrobe strojných súčiastok prostredníctvom CNC obrábacích strojov, v robotizácii a automatizácii.

          • Účelové cvičenie 1. a 2. ročníkov

          • Žiaci prvých a druhých ročníkov v  dňoch 7. a 8. septembra 2023 absolvovali účelové cvičenie.

            Po výstupe  na považskobystrickú Kalváriu a chvíľke oddychu si na jednotlivých stanovištiach  vypočuli informácie zo zdravotnej prípravy, topografie a naučili sa niečo o zbraniach hromadného ničenia a civilnej obrane.

            Taktiež si mohli vyskúšať streľbu zo vzduchovky a hod granátom na cieľ. Počasie bolo priaznivé, a tak aj takýmto spôsobom mohli žiaci získať nové vedomosti  a zopakovať to, čo sa už naučili v predchádzajúcich rokoch. 

             

            Mgr. Martina Andrašková

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

          • Opäť sme otvorili brány našej školy a privítali späť po letných prázdninách našich študentov.

            Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj zástupcovia zamestnávateľov, pán František Lišaník, riaditeľ spoločnosti Mikrotech s.r.o. a pán Jaroslav Šedivý, riaditeľ spoločnosti Danfoss Power Solutions a.s.

            Tento školský rok je pre nás výnimočný. Bude sa niesť  v duchu osláv 90 rokov prípravy na odborné povolania. Je to skutočný dôkaz toho, že niečo na našej škole robíme dobre a že naši absolventi sú úspešní a žiadaní na pracovnom trhu.

            Želáme Vám, milí naši študenti, úspešný začiatok nového školského roka, pevné zdravie a šťastie, pretože keď nás bude sprevádzať zdravie a šťastie, všetko spolu úspešne zvládneme!

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci, slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024 sa uskutoční dňa 04.09.2023 o 08.30 hod. pred budovou školy. Žiaci 1. ročníkov prídu do školskej jedálne o 8:00 hod.

          • Oznam školskej jedálne pre študentov 1. ročníkov

          • Naša školská jedáleň funguje na elektronickom systéme stravovania cez aplikáciu STRAVA.cz 

            Študenti prvého ročníka, ktorí sa chcú stravovať, sa musia prísť OSOBNE ZAREGISTROVAŤ. Prineste si, prosím, so sebou napríklad ISIC kartu alebo kartu na autobus, prípadne Vám predáme čip na stravovanie, tu sa to zosníma a bude Vám pridelené IDENTIFIKAČNÉ ČÍSLO. Toto ID číslo sa bude používať pri platbe na účet ako variabilný symbol.

            Platba je možná aj v hotovosti, priamo v kancelárii školskej jedálne. Identifikačné číslo použijete pri registrácii v aplikácii Strava.cz, cez ktorú si budete môcť prihlasovať aj odhlasovať stravu.

            Cena stravenky je od 1.9.2023 3,10 eur.

             

            V prípade ďalších informácií ma, prosím, kontaktujte v čase od 7.00 hod. -14.00 hod. v kancelárii školskej jedálne.

            tel.číslo: 042/4340524 - Monika Surová

            email: kuchyna.sos@gmail.com

             

            Monika Surová 

            vedúca Jedálne SOŠ

          • Slávnostné ukončenie školského roku 2022/2023

          • Dnes sme spoločne ukončili školský rok 2022/2023 a našim žiakom sme zaželali krásne a pohodové prázdniny. Slávnosť sa niesla v duchu odmeňovania najlepších žiakov, ktorí získali ceny za výborný prospech alebo za reprezentáciu školy v rôznych súťažiach. Ďalší boli odmenení za výhry v disciplínach počas včerajšej Letnej olympiády SOŠ strojníckej.

            Stalo sa totiž tradíciou, že vždy v lete máme u nás v škole športovú olympiádu. Školská olympijská hymna, zapálený olympijsky oheň, vlajky v rukách zástupcov jednotlivých tried, olympijsky sľub – to všetko vybudí žiakov školy k fantastickým športovým výkonom. Mnohé, niekedy aj uletené disciplíny zaručujú zábavu, ale aj tvrdý, nekompromisný boj o prvenstvo, ktoré znamená pre víťaznú triedu zisk putovného pohára riaditeľa SOŠs a nemalú finančnú odmenu zo Združenia rodičov SOŠs.

            Užite si, milí žiaci, voľné dni! Všetci učitelia a majstri Vám prajú krásne prázdniny, dobre si oddýchnite, zabavte sa a v septembri sa opäť vidíme.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Dňa 30.6.2023 piatok bude upravený čas na výdaj obedov z dôvodu odovzdávania vysvedčení od 9.30 hod do 12.00 hod. Výdajný čas platí pre všetky školy a zamestnancov škôl.

            Monika Surová
            vedúca Jedálne SOŠs

          • OZNAM PRE ZÁUJEMCOV O KURZY CUDZÍCH JAZYKOV

          • Jazyková škola v Trenčíne je jedinou jazykovou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a má svoje elokované pracoviská aj v Prievidzi, Považskej Bystrici a Púchove. Vyučovanie na jazykovej škole bude prebiehať aj on-line formou.

            Všetkým záujemcom, ktorí chcú v budúcom školskom roku 2023/2024 navštevovať kurzy cudzích jazykov v Jazykovej škole Trenčín oznamujeme, že vstupné testy sa budú konať v dňoch 26. a 27.6.2023 o 16.00 a zápis v dňoch 28. a 29.6.2023 v čase od 14.00 do 17.00.

            Vstupné testy sú určené záujemcom, ktorí chcú nastúpiť do vyššieho ročníka. Začiatočníkom stačí prísť na zápis.

             

          • Exkurzia žiakov vo firme Spanner SK, k.s.

          • Dňa 19. júna sa žiaci 1.A triedy odboru mechanik nastavovač pod vedením majstrov odbornej výchovy Romana Popelku a Jána Vozárika zúčastnili exkurzie vo firme Spanner SK. Našich žiakov privítala v priestoroch firmy marketingová manažérka Ing. Beráková MBA, ktorá ich oboznámila s históriou firmy.

             

            Firma Spanner SK bola na Slovensku založená v roku 2005 v Považskej Bystrici. Spanner SK, k.s. je modernou strojárskou spoločnosťou, ktorá sa zaoberá vlastnými vývojovými aktivitami, navrhovaním a konštrukciou produktov, zákazkovou výrobou, výrobou prototypov a finálnych strojových zariadení, spracovaním plechov, výrobou zváraných zostáv a montážnych celkov na kľúč. Súčasťou zákazkovej výroby je napr. konštrukcia strojov, výroba kotlov na biomasu, tepelných výmenníkov, filtračných systémov, mechanických častí baliacich liniek a tiež častí strojových zariadení, ktoré slúžia na zber, triedenie a recykláciu rôznych materiálov.

             

            Počas exkurzie ich po výrobnom procese sprevádzal priamo výrobný riaditeľ Ing. Kvašňovský, ktorý žiakom ukázal  a opísal jednotlivé výrobné procesy. Žiaci priamo v praxi videli  technológie používané pri opracovávaní kovov, ako napríklad metódy a spôsoby ohýbania a zvárania. Žiaci boli radi, že mohli lepšie spoznať úspešnú firmu. Pán riaditeľ aj marketingová manažérka firmy ocenili spoluprácu z našou školou pri duálnom vzdelávaní.

        • Verejné uznanie z rúk primátora mesta Považská Bystrica
          • Verejné uznanie z rúk primátora mesta Považská Bystrica

          • Primátor mesta udelil Strednej odbornej škole strojníckej v Považskej Bystrici pri príležitosti 90. výročia začiatku systematizovanej strojárskej prípravy a 70. výročia postavenia a odovzdania dnešného areálu verejné uznanie za dlhoročné zásluhy a výrazný podiel na odbornej príprave, vzdelávaní a výchove mladých ľudí, výborné výsledky vo výchovno-vzdelávacej práci a za aktívnu spoluprácu so zamestnávateľskou sférou v meste a regióne.

          • Exkurzia vo firme Power Grid s. r. o.

          • Dňa 19. júna sa žiaci 2.E triedy odboru elektromechanik - silnoprúdová technika, pod vedením učiteľky odborných predmetov Ing. Z. Slaninkovej  zúčastnili exkurzie v Power Grid s.r.o.

            Táto firma sa zaoberá meraním kvality elektrickej energie, dodávkou zariadení zvyšujúcich kvalitu energie a distribučnou činnosťou.  Vyrába komponenty, výkonovú elektroniku a nízkovýkonové polovodiče.

            Ing. Slaninková

             

          • Exkurzia žiakov vo firme MEDEKO CAST s.r.o.

          • Dňa 8. júna sa žiaci 2.B triedy odboru mechanik nastavovač pod vedením učiteľov odborných predmetov Ing. J. Ďurdíka a Ing. A. Moravčíkovej zúčastnili exkurzie v rodinnej  firme Medeko. Táto slovenská  firma vyrába zliatiny z farebných kovov, spájky, polotovary a hotové odliatky. Vo výrobe okrem primárnych kovov zhodnocuje aj kovový odpad.

            Našich žiakov počas exkurzie sprevádzala  Ing. Martišková, ktorá ich oboznámila s históriou firmy. Tá vznikla už v roku 1994 a jej  majitelia  sa zo začiatku venovali len obchodovaniu s kovovým šrotom, ktorý skupovali a exportovali do hút v Nemecku. V súčasnosti firma okrem obchodovania sa venuje   výrobe odliatkov a strojárskej výrobe. Žiaci priamo v praxi videli  technológie používané pri opracovávaní kovov, ako napríklad metódy a spôsoby trieskového obrábania. Žiaci si prezreli aj  novú halu zlievarne presného liatia M6, ktorá sa oficiálne - 14. apríla 2023 stala  súčasťou  firmy. Súčasťou haly je aj plne automatizovaná obaľovňa a sušiareň odliatkov, ktoré nahradili ťažkú manuálnu prácu zamestnancov.

            Žiaci boli radi, že mohli lepšie spoznať firmu, ktorá bola vďaka Nadácii Medeko aj v tomto roku  organizátorom súťaže Mladý talent Považskej Bystrice 2023. Ďakujeme.

             

            Ing. Ján Ďurdík

        • XVI. ročník Medzinárodnej súťaže odborných vedomosti a praktických zručnosti žiakov stredných odborných škôl
          • XVI. ročník Medzinárodnej súťaže odborných vedomosti a praktických zručnosti žiakov stredných odborných škôl

          • Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici bola usporiadateľom XVI. ročníka Medzinárodnej súťaže odborných vedomosti a praktických zručnosti žiakov stredných odborných škôl v odboroch obrábač kovov, mechanik nastavovač a programátor obrábacích a zváracích strojov. Súťaž sa uskutočnila v dňoch 1. – 2. júna 2023 pod záštitou hlavného garanta súťaže, spoločnosti thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a.s., Považská Bystrica a partnermi, ktorými boli Trenčiansky samosprávny kraj,  Termálne  kúpele   Rajecké  Teplice a Sandvik Coromat. Do 16. ročníka medzinárodnej súťaže sa zapojilo 10 dvojčlenných súťažných tímov – 2 tímy z Nemecka, 3 tímy z Česka a 5 tímov zo Slovenska. Súťažilo sa v kategóriách jednotlivcov a družstiev a pribudli kategórie Najlepší frézar a Najlepší sústružník.

            Súťaž bola pre všetkých účastníkov cennou skúsenosťou v ich ďalšom profesijnom napredovaní. Vedúci tímov si popri hodnotení súťažných prác mali možnosť pozrieť priestory SOŠ strojníckej, vymeniť si skúsenosti z odborného vzdelávania a prípravy nielen na Slovensku, ale i v Čechách a v Nemecku. Ocenili ako odbornú úroveň, tak i technickú prípravu súťaže. Všetci zúčastnení, žiaci i pedagógovia, mali možnosť vidieť strojársku výrobu ložísk počas exkurzie vo firme thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a.s. Považská Bystrica, kde prebehlo i záverečné vyhodnotenie súťaže za účasti  predstavenstva spoločnosti.

            V tomto ročníku v kategórií jednotlivcov sa na 3. mieste  umiestnil žiak Nikita Bitschkow z Odborného učilišťa thyssenkrupp rothe erde, GmbH    Beckumer, Nemecko. Druhé a prvé miesto patrí našim žiakom. Jakub Hoferica z 3.A sa umiestnil na druhom mieste a víťazom je Jakub Ondrásky z triedy 3.B.

            V kategórií družstiev sa na treťom mieste umiestnil tím Strednej odbornej školy technickej Čadca v zložení Branislav Čierňava a Marek Rudinský, druhé miesto obsadil tím z Odborného učilišťa thyssenkrupp rothe erde, GmbH Beckumer, Nemecko v zložení Maxim Eisenmann a Leon Sippel a prvé miesto v kategórii družstiev získala naša Stredná odborná škola strojnícka Považská Bystrica v zastúpení Jakub Hoferica a Jakub Ondrásky.

            Naši dvaja chlapci získali aj ocenenia v kategórii Najlepší frézar, kde Jakub Ondrásky získal 1. miesto a Jakub Hoferica 2. miesto a na dôvažok si v kategórii Najlepší sústružník Jakub Ondrásky odniesol aj strieborná ocenenie.

            Víťazom boli odovzdané diplomy a hodnotné vecné ceny. Ostatní účastníci súťaže dostali upomienkové predmety od firmy thyssenkrupp rothe erde Slovakia  a diplom za účasť v súťaži. Veríme, že toto ocenenie im pomôže pri získavaní zamestnania v strojárskom priemysle.

            Všetkým víťazom blahoželáme!

            Ing. Anton Bajza

            zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie

          • Slávnostné vyradenie maturantov

          • Po roku je  u nás na škole znovu ten smutno – krásny deň, ktorý sa nesie v znamení slávnostného vyradenia našich maturantov. Z rúk pána riaditeľa, zástupcov zamestnávateľov a svojich triednych učiteľov si prevzali maturitné vysvedčenia, výučné listy, osvedčenia od SOPK a tí najšikovnejší aj krásne odmeny.

             

            Milí naši študenti, myslíme na krásne chvíle, ktoré ste na našej škole prežili, všetky Vaše úspechy aj pády, výhry aj prehry, priateľstvá, písomky, skúšanie, či reprezentáciu školy na rôznych súťažiach. Veľa poznatkov, ktoré ste sa naučili, môžete zabudnúť. Vždy sa však v živote držte triezveho úsudku a ideálov tolerancie a humanizmu. Ak sa Vám tieto ušľachtilé ciele podarí čo len sčasti naplniť, dokážete tým sebe aj iným, že ste sa neučili pre školu, ale naozaj pre život.

             

            Prajeme Vám z celého srdca na Vašej ceste životom len to najlepšie, nech Vás vždy obklopujú praví priatelia a nech sú aj naďalej Vaši najbližší na Vás právom hrdí. Vieme, že väčšina si s nástrahami, ktoré im život prinesie do cesty, hravo poradí a veríme, že výskok z odrazového mostíka, ktorým je dnešný deň, bude mať pre každého z vás pohodlné pristátie, a že plavba vo vlnách života bude hladká a bezproblémová. VEĽA ŠŤASTIA!!!

             

            🍀🍀🍀❤️❤️❤️🍀🍀🍀

        • Účelové cvičenia a exkurzie u zamestnávateľov
          • Účelové cvičenia a exkurzie u zamestnávateľov

          • Čas, kedy naši maturanti úpenlivo premýšľali na odpoveďami za zelenými stolmi, sme využili na účelové cvičenia a exkurzie u zamestnávateľov. V utorok 23.mája si vedomosti zo zdravotníckej prípravy, pobytu v prírode a civilnej ochrany upevnili na účelovom cvičení naši druháci.

            Ich spolužiaci zas navštívili firmy, ako napríklad triedy 1.E a 1.AN, ktoré strávili dopoludnie vo firme MIKROTECH s.r.o. Žiaci z 1.C zas mohli nazrieť do vnútra firmy PowerGrid s.r.o., kde videli výrobu trafostaníc, kompenzačných rozvádzačov, technológiu pre zabezpečovanie kvality elektrickej siete a aj samotnú výrobu elektrických rozvádzačov. Trieda 3.C zas navštívila firmu ALW Slovakia s.r.o., ktorej náplňou je výroba tlakových odliatkov zo zliatin hliníka a zinku, vrátane výroby náradia a ich následného spracovania.

            Žiaci 1.F triedy sa pod vedením majstrov odborného výcviku zúčastnili exkurzie vo firme Spanner SK, k.s., kde si vypočuli informácie o podniku a jeho prevádzkach. V priebehu prehliadky mali žiaci možnosť vidieť činnosti, ktoré prebiehajú vo výrobe a pri montáži. Ani žiaci z 1.B neostali ochudobnení. Náplňou ich exkurzie bola firma thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a.s.

            V stredu 24.mája zas využili pekné počasie naši prváci a na účelovom cvičení sa venovali napríklad všeobecným zásadám poskytovania prvej pomoci, praktickému poznávaniu prírody, ochrane vodných tokov, určovaniu nadmorskej výšky bodu v teréne z mapy, či precvičeniu kótovania vo vrstevniciach.

            Pre ostatné triedy sme opäť zabezpečili exkurzie u zamestnávateľov. Firmu PowerGrid s.r.o. tentokrát navštívila trieda 3.C a 1.AN zas firmu thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a. s.. Do útrob firmy MEDEKO CAST s.r.o., ktorá patrí medzi popredné spoločnosti  v rámci strednej Európy v oblasti odlievania presného liatia a opracovania, nakukla trieda 3.A. Exkurzie u zamestnávateľov v tento deň zavŕšili triedy 2.B opäť vo firme Spanner SK, k. s. a 2.D vo firme Emos Alumatic s.r.o., kde sa oboznámili s históriou spoločnosti, technológiou výroby produktov firmy, a aj s  niektorými aspektmi z oblasti vývoja konštrukčných či elektronických komponentov, keďže vlastný vývoj je jedným z pilierov tejto úspešnej slovenskej spoločnosti.

            Vo štvrtok 25.mája sme pokračovali v poslednej štafete exkurzií, keď žiaci v elektroodboroch v triedach 2.C a 1.D navštívili Tepláreň GGE Považská Bystrica, s.r.o.

            S potešením môžeme konštatovať, že napriek hrozivej predpovedi počasia sme účelové cvičenia zvládli na jednotku, naši žiaci sa z exkurzií vrátili plní pozitívnych dojmov a že tieto dni sme využili na úplné maximum.

        • Návšteva z partnerskej školy
          • Návšteva z partnerskej školy

          • V rámci projektu Cezhraničná spolupráca, operačný program Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika prijal pozvanie na stretnutie náš partner zo Strednej odbornej školy Frýdek-Místek.

            Hlavným cieľom tohto projektu bolo vzájomné zvýšenie úrovne a kvality odborného vzdelávania škôl vytvorením spoločného vzdelávacieho programu a stabilného cezhraničného partnerstva v oblasti zvárania metódou TIG a CNC obrábania a programovania.

            Pre našich partnerov z ČR sme okrem prehliadky našej školy pripravili exkurziu vo firmách thyssenkrupp rothe erde Slovakia a Rademaker Slovakia.