• XV. ročník súťaže "Mladý zvárač"

          • Naši žiaci 4.ročníka odboru mechanik strojov a zariadení Samuel Majerík a Miroslav Vanko sa dňa 26.3.2024 zúčastnili súťaže "Mladý zvárač", ktorá sa konala vo Zváračskej škole pri SOŠ technickej Tlmače. Chlapci súťažili v metóde 135 MAG - zváranie v ochrannej atmosfére CO2 a v tej istej metóde aj vo virtuálnom zváraní.

            Porovnali si svoje schopnosti so žiakmi rôznych škôl z celého Slovenska a podľa ich slov mali viacerí súperi čo robiť, pretože nároky tejto súťaže sú veľmi veľké a zvary hodnotia aj porotcovia, ktorí sú členmi Cechu zváračských odborníkov v Trnave.

            Chlapci si po dnešnom dni odniesli nielen krásny zážitok ale predovšetkým nové skúsenosti v oblasti zvárania. Súťaž sa konala priamo v priestoroch strojárskej firmy Tatravagónka Tlmače s.r.o., ktorá vyrába podvozky vagónov pre zahraničný trh a kde má zároveň dielne pre odborný výcvik aj SOŠ technická Tlmače.

        • Pracovné stretnutie Školskej sekcie SK8 v našej škole
          • Pracovné stretnutie Školskej sekcie SK8 v našej škole

          • V dňoch 14.-15. marca 2024  sa v TSK uskutočnilo   pracovné stretnutie Školskej sekcie SK8. V rámci plánovaného programu bola jedným z bodov  aj návšteva našej  školy. Účastníci  stretnutia si prezreli priestory školy a dielne praktického vyučovania.

            Delegáciu za TSK viedol vedúci odboru školstva a kultúry Ing.  Richard Hančin, PhD., ktorý okrem iného poďakoval našim zamestnancom a vedeniu školy za vykonávanú prácu a vyzdvihol kvalitu školy vo viacerých oblastiach.  Zvýraznil najmä dôležitosť spolupráce školy so zamestnávateľskou sférou.

            Všetci účastníci  na záver zaželali škole veľa úspechov a napredovanie v oblasti vzdelávania  odborných povolaní.

             

          • Exkurzia v Thyssenkrupp rothe erde Slovakia a.s., Považská Bystrica

          • Dňa 14.03.2024 sa žiaci UVS č. 4 a 5 pod vedením MOV Ing. Mareka Makúcha a Mateja Gašpárka zúčastnili exkurzie vo firme Thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a.s., Považská Bystrica. Spoločnosť Thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a.s. je popredným svetovým výrobcom otočných ložísk, rozvalcovaných krúžkov a valivých ložísk.  Využívajú najmä vo veternej energii, stavebníctve alebo dvíhaní ťažkých bremien. Počas exkurzie nás sprevádzali p. Bc. Juraj Brveník a  p. Martin Rybárik,  za čo sa im chceme poďakovať.

            MOV Ing. Marek Makúch

            MOV  Matej  Gašpárek

          • Exkurzia v Danfoss Power Solutions a. s.

          • Dňa 13.03.2024 sa žiaci UVS č. 25 a 31 pod vedením MOV Jozefa Taldu a Mgr. Mariána Chupeka zúčastnili exkurzie vo firme Danfoss Power Solutions a.s. v Považskej Bystrici.

            Spoločnosť Danfoss Power Solutions a.s.  je popredným svetovým výrobcom hydraulických systémov a komponentov pre mobilné pracovné stroje, ktoré sa využívajú najmä v poľnohospodárstve, stavebníctve alebo dvíhaní ťažkých bremien. Počas exkurzie nás sprevádzali p. Kalinčíková, p. Haroník, a  p. Paur,  za čo sa im chceme poďakovať.

            MOV Jozef Talda a Mgr. Marián Chupek

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • Žiaci prvých ročníkov študijných odborov si na chvíľu oddýchli od školských lavíc a týždeň strávili na zjazdovkách lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici.  Aj keď tohtoročná zima lyžiarom moc nepriala, v tomto stredisku bolo snehu na výcvik dostatok, a tak od 25.2. do 1.3.2024 sa triedy 1.A a 1.C a od 3.3.do 8.3.2024 1.B a 1.D zabávali na snehu. Žiaci sa pod vedením inštruktorov naučili základom lyžovania a tí lepší si zdokonalili svoje zručnosti. Už tradične jeden večer  nechýbala  regenerácia v bazéne v jednom z hotelov Tatranskej Lomnice. V druhom turnuse kvôli počasiu jeden deň nepremávali lanovky a tak sme tento deň využili na návštevu Tatranského ľadového dómu na Hrebienku. Veríme, že všetci odchádzali z kurzu síce unavení, ale obohatení o množstvo zážitkov.

            Mgr. Martina Andrašková

          • Výtvarná súťaž Slovensko, krajina v srdci Európy

          • Naša žiačka Vanesa Zigová z 2.D, odbor grafik digitálnych médií, sa zúčastnila súťažnej prehliadky výtvarných prác SLOVENSKO, KRAJINA V SRDCI EURÓPY.

            Táto aktivita  je výtvarnou súťažou žiakov všetkých základných a stredných škôl, podporuje záujem detí a mladých ľudí o dianie vo vlastnej krajine, posilňuje vzťah k nej, prispieva k upevňovaniu správnej hodnotovej orientácie poznaním minulosti, uvedomením si prítomnosti a zamyslením sa nad budúcnosťou.

            Srdečne gratulujeme!

        • Školské kolo SOČ 2024
          • Školské kolo SOČ 2024

          • V školskom roku 2023/2024 sa koná 46. ročník súťaže Stredoškolskej odbornej činnosti. Tak, ako po iné roky, sa naša škola zapojila do súťaže aj tento školský rok.

            Školské kolo sa uskutočnilo 01.02. 2024. Žiaci prezentovali svoje práce v 7 odboroch. Celoškolská odborná komisia mala náročnú úlohu  vybrať práce, ktoré postúpia do okresného kola. Všetci žiaci sa dôstojne pripravili, aby odprezentovali svoje práce pred odbornou komisiou, ktorá nakoniec rozhodla o postupujúcich prácach nasledovne:

             

            v odbore 01 Problematika voľného času

            1. miesto – Marco Kršík – Generálna oprava amerického automobilu Pontiac

            v odbore 02 Matematika, fyzika

            1. miesto – Lukáš Rakovan – Simulácia činnosti neurónovej membrány pomocou RC obvodu

            v odbore 09 Strojárstvo, hutníctvo, doprava

            1. miesto – Filip Vraník, Tomáš Michalec – Sínusový zverák

            2. miesto – Daniel Bárnik – Sťahovacia a rozpínacia zvierka

            v odbore 10 Stavebníctvo, geodézia, kartografia

            1. miesto – Martin Zachar – Stavba sauny

            v odbore 12 Elektrotechnika, hardware, mechatronika

            1. miesto – Ján Červenec – Výťah – aplikácia PLC

            v odbore 14 Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

            1. miesto – Alexander Augustín – Trenažér kamerového systému

             v odbore 16 Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            1. miesto – Dušan Turza – Beauty in perception – 3D animácia

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú prezentáciu prác a víťazom gratulujeme a držíme palce v ďalšej reprezentácii školy.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ KUCHYNE

          • Upozorňujeme stravníkov, že dňa 19. januára (piatok) bude strava vydávaná v čase od 10:00 do 10:30. Ďakujeme za porozumenie.

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

          • 14. decembra 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo OSJL, ktorej sa zúčastnilo v kategórii A (3.a 4. ročník) 7 žiakov a v kategórii B (1. a 2. ročník) 13 žiakov. Súťažné zadania pozostávali z online testu s rozličnými typmi úloh zameraných na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých rovín jazyka a teórie literatúry. K písomnej časti patrila tvorba vlastného textu, v ktorej mal žiak preukázať schopnosť tvorivo písať. Ústna časť bola tvorená prípravou a prednesením krátkeho rečníckeho prejavu na zadanú tému, žiaci mali uplatniť prvky verbálnej i neverbálnej komunikácie.

            Víťazmi sa stali:

            - v kategórii A 

            1. miesto: Michal Hrenák  III.B

            2. miesto: Jakub Maček III.D

            3. miesto: Mário Valušiak III.D

             

            -v kategórii B

            1. miesto: Martin Haviar I.C

            2. miesto: Patrik Kucharík I.C

            3. miesto: Jakub Lašák II.C

             

            Blahoželáme!                                                                                             

             

            Mgr. Možutíková

          • Vianočná akadémia

          • Na našej škole sa už stalo tradíciou, že vždy v predposledný deň školského vyučovania pred zimnými prázdninami máme u nás v škole športovo – zábavnú olympiádu.

            Inak tomu nebolo ani včera, keď sme na chvíľku neboli len žiakmi, učiteľmi či majstrami, ale stali sme sa športovcami, rozhodcami a fanúšikmi. Bola to skvelá príležitosť konečne si oddýchnuť od bežných školských povinností, ponoriť sa do atmosféry hier a súťaží a príjemne sa naladiť na čas, ktorý je pred nami, teda čas vianočný.

            Dnes sme mali pred sebou ešte jednu milú povinnosť, a to našej vianočnej akadémii vyhodnotiť túto súťaž a odmeniť víťazov jednotlivých disciplín a aj celkového víťaza. Užili sme krásnu predvianočnú atmosféru prostredníctvom programu, ktorý pre nás pripravili naši žiaci a vypočuli sme si  piesne, koledy a vinše.

            No a napokon nastal ten čas, keď zatvorili brány našej školy a otvorili sa iné, čarovné, ktoré nás prenesú do krajiny Vianoc, teda do krajiny šťastia, radosti, pohody, darčekov, dobrého jedla a času strávenom s našimi najbližšími.

            SOŠ strojnícka Považská Bystrica Vám všetkým želá krásne Vianoce a šťastný nový rok 2024!

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Upozorňujeme stravníkov, že 21. a 22. decembra (štvrtok a piatok) bude strava vydávaná v čase od 10:00 do 10:30. Ďakujeme za porozumenie.

        • 10.12. Medzinárodný deň ľudských práv
          • 10.12. Medzinárodný deň ľudských práv

          • Pri tejto príležitosti sme na našej škole zorganizovali školské kolo Olympiády ľudských práv. Žiaci mali možnosť vyjadriť svoje názory na vybrané témy z problematiky ľudských práv a ich porušovania.

            Ďakujeme všetkým súťažiacim, ktorí sa rozhodli rozšíriť  poznatky o ľudských právach v čase, keď sme svedkami ich stáleho porušovania.

            Výsledky: 1. miesto Timotej Dinga 3.D

                             2. miesto Adam Šutka 3.B

                             3. miesto  Martin Zachar 3.B

            Gratulujeme.

            Ing. Laurenčíková, PaedDr. Ištoková

        • Zavítal k nám Mikuláš
          • Zavítal k nám Mikuláš

          • Dnes ráno opäť zavítal do našej školy svätý Mikuláš spolu s anjelmi a čertami. Mikuláš a jeho pomocníci obchádzali triedy a dielne praktického vyučovania, ale nevynechali ani ekonomické oddelenie a kuchyňu a obdarovávali  dobrých žiakov a učiteľov sladkosťami.

            Mikuláš učiteľov upozornil, aby nezabudli,  že na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa, každá päťka odpúšťa sa. A to bol ďalší krásny deň na SOŠ strojníckej, ktorý našim študentom, učiteľom a zamestnancom venoval Študentský parlament. Ďakujeme! 

        • Krajské kolo v stolnom tenise
          • Krajské kolo v stolnom tenise

          • Účinkovanie našich reprezentantov v stolnom tenise sa ukončilo v krajskom kole, ktoré sa konalo 1.12.2023 v Bošanoch pri Partizánskom. Chlapci podali bojovný výkon, ale súperom zo Súkromnej strednej športovej školy Trenčianske Teplice a z Gymnázia Bánovce nad Bebravou podľahli a obsadili napokon krásne 3. miesto. Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme im ešte veľa úspechov v tomto peknom športe.

            Mgr. Martina Andrašková

          • ZENIT v strojárstve

          • Zenit je súťaž „Zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť“ a je zameraná na programovanie, elektroniku a strojárstvo v 8 kategóriách určených žiakom stredných škôl, ktorej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov, rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, odborno-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti v elektrotechnike a elektronike, programovaní a strojárstve.

            Dňa 29.11.2023 sa naši žiaci zúčastnili súťaže Zenit v strojárstve v kategóriách R, S a C. Kategória S a R sú kategórie zamerané na teoretické vedomosti a praktické zručnosti pri výrobe súčiastok podľa výkresovej dokumentácie, vrátane vypracovania technologických postupov. Pri výrobe súčiastky sa používajú ručné postupy alebo základné operácie strojného obrábania, teda sústruženie, frézovanie a vŕtanie. V kategórii C sa súťažiaci zameriavajú na postup výroby strojárskeho komponentu pomocou technológií CNC.

            Súťaž je mimoriadne prínosnou skúsenosťou, vytvára priestor na sebarealizáciu žiakov, aplikáciu ich vedomostí získaných vo vyučovacom procese a ukážku odborných teoretických a praktických zručností.

            Naši chlapci v tejto súťaži bodovali a obsadili nádherné miesta! Patrik Buček z 3.C získal 2. miesto v kategórii R a Jakub Hoferica zo 4.A získal v kategórii S 1. miesto! V kategórii C sa skokanom roka stal Sebastián T. Kurinec z 2.A, ktorý skončil na krásnom 4. mieste. Srdečne gratulujeme víťazom a Jakubovi držíme palce v celoštátnom kole!

             

            Zároveň 30.11. 2023 držíme palce našim chlapcom v Zenite v elektrotechnike 😊

          • ZENIT v programovaní, kategória Grafik

          • Žiaci 2.D triedy, Vanesa Zigová a Dušan Turza, sa zúčastnili krajského kola súťaže Zenit v programovaní, kategória grafik, ktorá sa konala 22.11. 2023 v Škole umeleckého priemyslu v Trenčíne. Zadanie obsahovalo tvorbu a následnú technickú prípravu pre tlač posteru, cover brožúry a  inside pages brožúry pre spoločnosť zaoberajúcu sa výrobou konfekcie na akciu FASHION WEEK. V početnej konkurencii sa im podarilo obsadiť krásne 5. (Vanesa Zigová) a 6. (Dušan Turza) miesto. Gratulujeme!

            Mgr. Branislav Cehelský

             

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Tak hovorí známe porekadlo. Znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka patrí v dnešnej dobe už ku základnej výbave úspešného, inteligentného človeka. Mnoho spoločností i v priemyselnom sektore vyžaduje a oceňuje u svojich zamestnancov na rôznych pozíciách schopnosť komunikovať v cudzom jazyku so zahraničnými spolupracovníkmi a partnermi.

            Takýmto univerzálnym komunikačným nástrojom sa stala angličtina – využívaná ako v profesionálnej, tak i súkromnej sfére. Prenikla do každej oblasti nášho života a jej globálna dominancia je dnes už nepopierateľná.

            Angličtina je zároveň jedným zo štyroch maturitných predmetov na našej škole a ako takému jej výučbe venujeme veľkú pozornosť. Zároveň je aj obľúbeným predmetom pre mnoho našich študentov, medzi ktorými sú i naozaj veľmi zdatní angličtinári, ktorí radi využijú možnosť zmerať si svoje sily. Olympiáda v anglickom jazyku je teda pre nich ideálnou príležitosťou.

            Dňa 22.11.2023 títo výborní študenti podstúpili skúšku najskôr v podobe testu, ktorý preveril ich úroveň ovládania počúvania a čítania s porozumením, slovnej zásoby a gramatiky. Po písomnej časti nasledovala časť ústna, v ktorej sa „zverili so svojimi želaniami 😉“ pánovi Mgr. Fulekovi, ktorý preveril ich komunikačné schopnosti - plynulosť prejavu, gramatickú správnosť a rozsah slovnej zásoby. Vedomosti boli premenené na body a tu sú výsledky súťažiacich:

            Najlepší výkon podal a zároveň najkvalitnejšie znalosti a schopnosti ukázal Alex Michálek, študent IV.A triedy, ktorý z celkového počtu 86,5 bodu získal 73 bodov a stal sa tak víťazom Olympiády v anglickom jazyku 2023. Na druhom mieste sa s veľmi tesným rozdielom umiestnil  Ján Lomňančík z triedy II.C  s počtom bodov 72 , taktiež disponujúci  veľmi peknými vedomosťami. Stupienky víťazov nám uzatvoril Damián Popelka zo IV.D triedy, ktorý získal  69 bodov, tiež s jazykovými schopnosťami na vysokej úrovni. Titul  „Skokan roka 2023“ si svojim pozoruhodným výkonom vyslúžil štvrtý v celkovom poradí, náš čerstvý prvák Martin Kučík z triedy I.B.

            Víťazovi, Alexovi Michálkovi, ktorý postupuje na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v januári 2024 na Gymnáziu v Považskej Bystrici, prajeme 'Best of luck' a dúfame, že nadviaže na minuloročné úspechy našich študentov v okresných a dokonca krajských kolách OAJ.

            Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a dúfame, že i táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácií pri štúdiu tohto krásneho a zaujímavého jazyka. 😊

             

            Mgr. Ľubica Chudovská

        • Exkurzia v meste Kremnica
          • Exkurzia v meste Kremnica

          • V piatok 24.novembra 2023 študenti 4.A a 4.D triedy navštívili historické mesto Kremnica. Cieľom ich návštevy bola banská štôlňa Andrej a Múzeum mincí a medailí.

            Návšteva sa začala prehliadkou štôlne Andrej, ktorú nazývajú aj ,,križovatka storočiami.“ Počas 60 minút absolvovali dobrodružnú prechádzku časom, oboznámili sa s históriou dobývania zlato – striebornej rudy, z ktorej  sa v 14. a 15. storočí   vyrobila podstatná časť zlata v Európe. Štôlňou sa prešli v žltých prilbách s čelovkami približne 80 metrov pod povrchom.

            Po absolvovaní prehliadky štôlne sa študenti presunuli do Múzea mincí a medailí, ktoré sa radí medzi najstaršie múzeá na Slovensku. Tu si prezreli tri expozície s množstvom numizmatických a historicko-umeleckých predmetov. Od pracovníčky múzea si vypočuli zaujímavé informácie z histórie  mincovníctva a medailérstva.

             

             Ing. Laurenčíková, Mgr. Fulek

          • Dni otvorených dverí 4. a 5. decembra 2023

          • Srdečne Vás pozývame na Dni otvorených dverí, ktoré sa budú konať v dňoch 4. a 5. decembra 2023 od 8:00 do 15:00. Okrem prehliadky priestorov školy na teoretickom a praktickom vyučovaní budú prítomí aj zástupcovia zamestnávateľov, ktorí s našou školou spolupracujú v systéme duálneho vzdelávania. Tešíme sa na Vás!

        • Regionálne kolo v stolnom tenise
          • Regionálne kolo v stolnom tenise

          • Po víťazstve v okresnom kole v stolnom tenise sa naši chlapci stretli s víťazmi z okresov Púchov a Ilava v regionálnom kole. Na našu radosť nenašli premožiteľa a postúpili tak do krajského kola. Reprezentovali nás žiaci Ján Kršiak z 1.C, Damián Špindor z  1.A a Lukáš Rakovan a Ján Chupáč zo 4.D. Chlapcom gratulujeme a držíme palce v ďalšej reprezentácii našej školy.

            Mgr. Martina Andrašková