• Regionálna výstava medu

        •  

                   Regionálnu výstavu medov a usporiadal R SVS v spolupráci so včelárskym krúžkom pri  SOŠ strojníckej v Považskej Bystrici v priestoroch školskej jedálne, v dňoch 5 – 6.  9. 2012. Začiatok školského roka sa pre žiakov začal príjemným zážitkom, pretože žiaci sa veľmi radi zúčastnili výstavy medov, spojenou s ochutnávkou a predajom medov od miestnych včelárov.  Cieľom výstavy bola propagácia slovenských medov, výklad významu medu ako funkčnej potraviny ktorá má vysoko pozitívne účinky pre zdravie človeka a tiež výklad o základných požiadavkách pre chov včiel.  Ochutnávkou včelích produktov sa mohli žiaci a učitelia presvedčiť o kvalite domáceho - slovenského medu.

                        

          Pri usporiadaní Regionálnej výstavy boli využité medy zo 6. ročníka Slovenského medového festivalu v Trstenej, konanom 14. 7. 2012. Miestni včelári prispeli svojimi medmi a včelími produktmi k výbornej úrovni.

          Dlhoročný a skúsený včelár pr. Bohuslav Ferenec ochotne odpovedal na otázky – ako sa získava peľ a propolis, aké sú ich liečivé účinky, ako ich užívať preventívne, alebo pri zdravotných problémoch. O jeho propolis a peľ bol záujem hlavne od učiteľov, ktorý si ho aj zakúpili. Propolis má veľmi silné proti bakteriálne a antiseptické účinky, spôsobuje znecitlivenie a rýchle hojenie rán a je používaný v zubárstve. Peľ sa používa na výrobu liekov a kozmetických prípravkov.

          Pr. pani Anna Kopčanová, využila získané znalosti z absolvovania školy pre začínajúcich včelárov, ktorú úspešne ukončila na SOŠ v Banskej Bystrici. Pri výklade o vlastnostiach medu dokázala si získať pozornosť žiakov aj učiteľov. Niektorí učitelia sa veľmi pochvalne vyjadrovali o jej spôsobe prednesu a výklade, pričom mi osobne povedali: „Ešte nikdy som sa nedozvedel o včelách a včelích produktoch tak veľa za tak krátky čas!“

          Ing. Peter Čerňanský, predseda R SVS v Pov. Bystrici, návštevníkom výstavy vysvetľoval aké druhy medov sa vyskytujú v SR a čím sa líšia jednotlivé druhy. Kvetové  medy sú svetlejšie, jednodruhové alebo viacdruhové. Základné rozdelenie  jednodruhových medov je:  agátový (výrazne aromatický, bezfarebný až žltkastý, nekryštalizuje), lipový (zlatožltý, číry), slnečnicový (žltý s hrubými kryštálmi), repkový (bledožltý, kryštalizuje na bielu farbu), ďatelinový (žltý),  malinový (zlatohnedý, aromatický).

          Medovicový med vytvárajú   včielky zo sladkej šťavy, ktorú produkujú vošky. Tieto vošky nabodávajú vetvičky ihličnatých stromov a  živia sa ich produktom - šťavou. Metabolizmus vošiek nedokáže spracovať niektoré zložky tejto šťavy a tak ju vylučuje vo forme sladkých kvapôčok, ktoré včielky znášajú do úľa a vyrábajú z nich med. Tento med pokiaľ je vo veľmi čistom stave, nepomiešaný s inými druhmi medu, neobsahuje peľové zrná a je vhodný pre ľudí, ktorý sú  alergický na peľ.

          Pri ochutnávke žiaci mali určiť  najlepší med a podľa číselného označenia  medu, vyjadrili  svoj názor vložením lístka  do zbernej krabice. K tejto úlohe  žiaci pristúpili veľmi zodpovedne, čo bolo zrejmé aj z ich živých rozhovorov.

          Výstava umožnila propagáciu včelárstva v regióne Považská Bystrica. Za týmto účelom bola vystavená úľová zostava, presklený úľ na pozorovanie živých včiel. Mnohí žiaci mohli pozorovať včely z blízka prvý krát vo svojom živote. Našli sa aj takí, ktorí sa snažili urobiť medzeru pod vrchnákom – a o zábavu by bolo postarané. Aj kvôli takýmto záujemcom je potrebné vždy myslieť na dodržanie bezpečnostných podmienok pri výstave živého úľa.

          Presklený úľ so včelami upútal mladých ľudí

          Návštevníci sa v diskusii oboznámili s problematikou chovu včiel. Radi si vyskúšali  včelárske pomôcky: rukavice, dymák, klobúk, zdvíhacie kliešte.

          O výstavu medov spojenú s ochutnávkou prejavili záujem aj iné školy v okolí SOŠ strojníckej. Zúčastnili sa žiaci so svojimi učiteľmi z Gymnázia, Obchodnej Akadémie, zo Základnej školy 3.

            

          Návštevníci sa zaujímali o liečivé účinky včelích produktov. Včelie produkty boli prezentované s využitím publikácií. Informácie o účinkoch a dávkovaní včelích produktov – med, propolis a peľ mali návštevníci výstavy vytlačené na kancelárskom papieri.

          Na rozlúčku s výstavou foto triedy 1B s triednym učiteľom a majstrom odborného výcviku

          Ku zdarnému priebehu výstavy prispeli najmä mladí začínajúci včelári, členovia včelárskeho krúžku. Návštevníci ocenili kvalitu vystavených produktov ako aj organizačnú úroveň výstavy.  Pôvodne bola výstava plánovaná ako jednodňová, avšak pre veľký záujem aj z iných škôl sa predĺžila na dva dni.

          Spracoval Ing. Peter Čerňanský, predseda Regionálneho spolku včelárov v Pov. Bystrici